Page 13 - 8_sf_prestij_matematik_sb
P. 13

Veri Analizi
              TEST
                 3           Grafiklerin Karşılaştırılması



           3.   Bir ortaokulda 2022 ve 2023 yıllarında okuyan 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrenci sayılarının dağılımı aşağıdaki
               daire grafiklerinde gösterilmiştir.




                                   8       5                               8     80° 5

                                    100°    6                                       6
                                     7                                      7


                       Graf k-1: 2022 Yılı Öğrenc  Sayılarının  Graf k-2: 2023 Yılı Öğrenc  Sayılarının
                                    Dağılımı                                Dağılımı
               Bu grafiklere göre hangi seçenekte verilen  yorum yapılabilir?
               A) 2023 yılında, 2022 yılına göre 5. sınıf öğrenci sayısı azalmıştır.
               B)  2022 yılındaki 7. sınıf öğrenci sayısı ile 2023 yılı 7. sınıf öğrenci sayısı eşittir.
               C) 2022 yılı 5. sınıf öğrenci sayısı ile 2023 yılı 6. sınıf öğrenci sayısı eşittir.

               D) 2023 yılındaki 5. sınıf öğrenci sayısı aynı yıldaki 8. sınıf öğrenci saysının % 80'ine eşittir.

















           4.   Bir restoranda satılan yemeklerin bir porsiyonunun maliyeti Grafik-1'de, gün içinde satılan toplam yemek
               sayısı Grafik-2'de, elde edilen toplam gelir Grafik-3'te verilmiştir.

                   Mal yet (¨)                  Adet                          Toplam Gel r (x 100 ¨)
                120                          200                           225
                                             150                           220
                 80
                 60                          100                           180

                                        Çeş t                        Çeş t                         Çeş t
                     Et   Tavuk Sebze              Et  Tavuk Sebze              Et   Tavuk Sebze
                   Yemeğ   Yemeğ  Yemeğ         Yemeğ   Yemeğ  Yemeğ          Yemeğ   Yemeğ  Yemeğ

                Graf k-1: B r Pors yon Yemek Mal yet  Graf k-2: Satılan Pors yon Sayısı  Graf k-3: Yemeklerden Elde
                                                                                Ed len (Toplam) Gel r
               Yukarıda verilen grafiklere göre aşağıdaki yorumlardan hangisi yanlıştır?
               A) Et yemeklerinde bir yemekte ortalama 100 ¨ kâr elde edilir.

               B)  Tavuk yemeklerinde bir yemekte ortalama kâr maliyetten daha fazladır.
               C) Sebze yemeklerinde bir yemekte %50 kâr elde edilir.
               D) Yemeklerden elde edilen günlük kâr 26500 ¨'dir.


                                                         104
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18